lauantai 28. lokakuuta 2017

Majoituspalvelu tehtävä


1. Etsi tilastoista/julkaisuista/sanomalehdistä/internetistä majoitusliikkeitä koskevia tilastoja. Mitä asioita saat tilastoista selville?

Majoitustilasto, Tilastokeskus 19.10.2017
Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 11,6% elokuussa 2017. Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisten kasvu jatkui edelleen Suomen majoitusliikkeissä, 11,6% viime vuodesta ja heille tilastoitiin lähes 758 000 yöpymisvuorokautta elokuussa 2017. Sitä vastoin kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 1,6% ja he yöpyivät majoitusliikkeissä hieman vajaat 1,5 miljoonaa kertaa.



3. Millä perusteella itse valitset hotellin? Haastattele jotain samasta asiasta ja vertaile sitten valintakriteerejä ja pohdi perusteita mahdollisille eroille.

Omat perusteet: Onko hotellissa kylpylää, onko mitä aktiviteetti mahdollisuuksia hotellin läheisyydessä, kuinka tasokas paikka, minkä näköiset hotellihuoneet, mitä ruokapaikkoja hotellissa, onko huone kallis vai halpa..

Isäni perusteet:  hinta, sijainti ja hotellintaso.



5. Minkä vuoksi itse joko käyt tai et käy kylpylöissä? Pohdi asiaa mahdollisimman monesta näkökulmasta. Selvitä millainen on niiden asiakaskunta ja pohdi niiden tulevaisuutta.

- Käyn perheeni kanssa aina kylpylöissä, kun olemme lomareissuilla.  Aina kun varaamme uuden reissun/matkan katsomme tarkasti että hotellissa on varmasti kylpylä. Olen kuullut että monia ällöttää kylpylät ja siellä käyminen. Ymmärrän sen, mutta toisaalta altaat pestään joka ilta ja muutenki kylpylä siivotaan ja uimisen jälkeen kuitenkin käydään suihkussa. Minua se ei vaan ällötä. Tykkään todella paljon käydä erilaisissa kylpylöissä niiden hienon sisustuksen takia ja sen että siellä pääsee hyvin rentoutumaan. Juuri syyslomallakin olimme Saimaalla ja kävimme siellä kylpylässä ahkerasti.

- Uskoisin että asiakaskunta on ihan vauvasta vaariin. Riippuu ihmisestä, että tykkääkö kylpylöistä vai ei. Mutta ainakin lapsille ja lapsiperheille kylpylät ovat todella suosittuja.

- Uskon, että kylpylöillä on hyvä tulevaisuus.


7. Perehdy voimassaolevaan leirintäalueluokitukseen. Mihin lähialueella (HML, Riihimäki ja ympäristökunnat, vähintään 4 leirintäaluetta) toimivat leirintäalueet sijoittuvat tässä luokituksessa?

Leirintäalueluokitus on nykyään tähdillä eli huonommasta parempaan 1- 5 tähteä.
Alueet:
- SFC Tilkunpelto, jolla on 4,1 tähteä
- SFC Hämeenhelmi, jolla on 4,3 tähteä
- Apianlahti Camping, jolla on 3,9 tähteä
- Venesillan leirintäalue, jolla on 4,0 tähteä



8. Määrittele omasta mielestäsi korkeatasoinen lomakylä. Millaisia lomamökkien pitää olla, millaisia palveluja ympäristön pitää tarjota? Mikä merkitys on lomamökin sijainnilla?

Korkeatasoinen lomakylä on sellainen, joka ylittää asiakkaan odotukset.
- Mökkejä pitäisi olla erikokoisia. Kahden hengen, perhemökkejä ja joku vähän isompi mökki pikku porukalle.
- Mökeissä pitäisi olla sähköt, lämmitys, kunnon sängyt ja kunnon peitot ja tyynyt, jääkaappi, uuni, mikro,  hyvät keittiövälineet ja hyvä keittiö jossa pystyy valmistamaan ruokaa, takka jne..
- Ympäristössa olisi hyvä olla monipuolisesti palveluja ja tekemistä saatavilla. Mökkikylässä olisi hyvä olla ranta, josta on mahdollista lähteä veneellä soutelemaan. Myös laituri olisi hyvä olla niin olisi mahdollista myös kalastaa. Ulkouima-allas saunojen yhteydessä olisi myös mahtava lisäpalvelu asiakkaille, ulkokiipeilyrata, golf -kenttä jne..
- Mökkikylän sijainti olisi hyvä olla pois keskustan läheltä, jotta pääsee oikeasti rauhoittumaan ja rentoutumaan eikä kuulu kaupungin äänet. Mutta mökkikylän ei kuitenkaan tarvitsisi olla ihan korvessa. Sinne pitää myös olla selkeät opasteet, jotta asiakkaat pääsevät helposti perille.



9. Vertaile lomaosaketoimintaa ja hotellitoimintaa keskenään. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä havaitset?

Lomaosake - eli jaettu lomaomistus - tarkoittaa että ostat tietyn jakson, tavallisesti yhden tai useamman viikon, jostain lomakeskuksesta. Suurin etu lomaosakkeiden omistuksesta on taattu mahdollisuus lomailla ”kodinomaisessa” ympäristössä. Ruoka tehdään itse mökissä ja ollaan perheen kesken rauhaisissa tunnelmissa takan äärellä. Hauskasta yhdessäolosta puhumattakaan! Pelaillaan pelejä ulkona tai sisällä jne.. Lomaomistusta tarjoavissa lomakeskuksissa majoitus voi olla/ on yleensä tilavampi kuin hotelleissa (mm. kaksikerroksinen mökki, mökki jossa on parvi) ja paikan päällä palveluita saattaa olla enemmän. Yleensä lomaosake mökit eivät ole kaupungin keskustoissa, vaan rauhallisemmalla seudulla. Mutta lomakeskuksen hotelli on kuitenkin lähellä. Lomaosake omistajat saavat aktiviteettejä luonnosta ja ympäristöstä, mutta myös hotellin kylpylästä ja ja muista hotellin palveluista. (Yhtäläisyys!, samalla tavalla hotelliasukkaat voivat käyttää ympäristön aktiviteettejä ja kylpylää)

Hotellitoiminta voi keskittyä joko keskustan alueelle tai syrjäisemmälle seudulle, (keskustan hotellit, joissa pääsääntöisesti käy työssään matkaavia jne, ei välttämättä kylpylää). Mutta on myös niitä hotelleita (lomakeskuksia), jotka voivat olla kauempana keskustasta ja sieltä löytyy isot kylpylät, ulkoa kiipeilyradat, golfkentät, jalkapallokentät jne.. ja näissä hotelleissa on niitä lomaosakeasuntoja. Mutta siis hotelleissa (riippuu minka huoneen ottaa) ei tarvitse tehdä itse aamupalaa, koska ei ole keittiötä. Vaan hotellissa on aamiainen joka päivä yleensä noin klo 7.30 - 11.00. Hotellissa käy siivooja siivoamassa hotellihuoneen (kesken asiakkaan loman tai kun asiakas on lähtenyt) mutta lomaosake asunnossa siivoat sitä itse niin kauan kuin lomailet siellä. Vasta asiakkaan lähdettyä siivooja tulee paikalle.

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Loppu hyvin, Kaikki hyvin!

Ajattelin kirjoittaa vielä yhden postauksen liittyen työssäoppiini.

Noniin eli työssäoppini loppui eilen ja minulle jäi haikeat mutta helpottuneet fiilikset. Toisaalta Aulanko oli jossain määrin kiva topipaikka, koska tapahtumissa oli kivaa ja silloin kun oli asiakkaita niin hommia riitti. Mutta en näe kuitenkaan itseäni tiskin takana seisomassa 7-9 tuntia päivässä. Niinkuin muissa postauksissa sanoin, olen paljon enemmän toiminnan ihminen ja tykkään tehdä töitä tekemällä, enkä vain olemalla. Noh, mutta kuitenkin, en kadu, että menin Aulangolle, koska nyt näin mitä se työ on ja nyt tiedän millaista työtä en halua tehdä tulevaisuudessa / millainen työ ei sovi minulle.

Vaikka työssäoppini loppui nyt, enkä jää sinne varsinaisesti töihin, haluisin kuitenkin olla mukana auttamassa tapahtumissa ja jos on kiireisiä päiviä. Tästä puhuinkin jo kylpylän päällikön kanssa ja sovimme, että otan häneen uudestaan yhteyttä kun olen täysi-ikäinen ja silloin sovimme työsopimuksesta jne. Joten on kuitenkin kiva, että työni ei loppunut kokonaan Aulangolla, vaan pääsen auttamaan silloin kun apua sinne tarvii.

Noin, siinä se. Ens vuotta ja seuraavaa työssäoppi paikkaa odotellessa :)
 








maanantai 22. toukokuuta 2017

Työssäopin neljännen ja viidennen viikon fiiliksiä 1.5 - 14.5

Kirjoitan taas samaan postaukseen, koska viikon tekemiset ei muutu mitenkään.

Noni eli nyt olen ollut Aulangolla viisi viikkoa ja siltä se tuntuukin. Edelleen minulla on samat fiilikset kuin viime postauksessa, eli respa ei ole todellakaan minun paikkani. Olen paljon enemmän toiminnan ihminen, enkä osaa ollenkaa olla ja seistä vaan respan tiskin takana 7 tuntia päivässä tylsistyen. Ja siis siksi puhun koko ajan, että minullla on tylsää, koska ei siellä ole mitään tekemistä, kun ei ole asiakkaita! Kuka käy arkiaamuisin kylpylässä muutakuin ne 6 kanta-asiakasta? Vastaus on, että ei kukaan. Illastakin on todella hiljaista ja varsinkin jos on hyvä ja lämmin ilma niin asiakkaita ei näy missään.

Voisin kertoa tässä nyt vähän tekemisistäni siellä. Eli kun asiakas tulee rahastan hänet ja annan pukukaapin avaimen. That`s it. Olen myös välillä kahvilan kassalla ja välillä jos on tylsää menen tarjoilemaan ruokia, jos tarvitsee. Varailen myös välillä keilaratoja ja laitan keilapelin päälle. Kerran viikossa aamulla pitää keilakengät desinfioida ja putsata hyllyt pölyistä, olen myös kerran imuroinut koko keilahallin.

Näissä kahdessa viime viikossa parasta on ehdottomasti ollut se, kun pääsin töihin sinä iltana, kun Haloo Helsinki esiintyi 6.5. En tällä kertaa ollut piippiip laitteella ovella vaan olin laittamassa rannekkeita kolmen muun työntekijän kanssa. Sekin oli kivaa puuhaa ja sai olla ihmisten kanssa tekemisissä! Harmi kun työssäoppini aikana ei ole enää muita tapahtumia.





Työssäopin toisen ja kolmannen viikon fiiliksiä. 17.4 - 30.4

Kirjoitan nämä viikot nyt samaan postaukseen, koska työssäoppimisviikkoni eivät eroa paljon toisistaan.

Noniin eli nyt olen ollut Aulangolla jo vähän pidempään töissä ja mieleni on alkanut selkeästi muuttua. Näin suoraan sanottuna olen huomannut, että Aulanko ei ole ollenkaan minun paikkani. Tykkään tehdä töitä tekemällä, enkä vain istui respan takana tuijottaen kelloa ja toivoen että aika menisi eteenpäin. Eli minulla on todella tylsää siellä aina viikolla. Olen ollut viikonloppunakin töissä ja silloin on onneksi vähän enemmän ihmisiä, mutta jos viikonloppuna on nätti ilma niin sitten ei ole asiakkaita ja taas tuijotan vaan kelloa toivoen että aika kuluisi : (

On näissä kuluneessa kahdessa viikossa jotain hyvääkin! Nimittäin 22.4 Klamydia ja Turmion kätilöt olivat esiintymässä Aulanko areenalla ja sain olla silloinkin töissä! Tykkään paljon olla tapahtumissa töissä, koska tiedän, että ainakin silloin hommaa riittää. Tapahtumassa olin yhden järjestyksenvalvojan kanssa piippiip koneella lukemassa sisäänpääsulippuja ovella ja kivaa oli :)  Toivon niin paljon, että saisin olla mukana muissakin tapahtumissa...





Työssäopin ensimmäisen viikon fiiliksiä 10.4 - 16.4

Eli olen siis työssäoppimassa Cumulus Resort Aulangolla ja aloitin työssäopin 10.4.

Jännitin ensimmäistä työssäoppimis päivääni tosi paljon, koska olin odottanut tätä työssäoppia niin kauan. Ensimmäinen viikkoni sujui kuitenkin hyvin ja muut työntekijät olivat minulle tosi mukavia. Olen siis kylpylän kassalla töissä ja välillä autan myös kahvilan kassalla. Ensimmäisen viikon jälkeen tykkään vielä paikasta ja olen oppinut jo paljon mielestäni. Uusia opittavia asioita tulee tietenkin koko ajan lisää, mutta pikkuhiljaa niitä opettelen. Myös asiakkaat ovat todella mukavia ja kanta-asiakkaat huomaavat nimikyltistäni, että olen harjoittelija, joten he toimivat sen mukaisesti.
Seuraavia viikkoja odotellessa!





Työssäopin 1. tehtävä

1. Taustatietoja yrityksestä / organisaatiosta / järjestöstä

- Omistaja tai ylläpitäjä
Restel ketju, Kylpylän päällikkö Jani Rantanen

- Toimiala
Kylpylähotelli

- Perustamisvuosi
Hotellin ensimmäinen osa valmistui vuonna 1938. Kylpylä ja monitoimihalli rakennettiin vuonna 2006.


2. Liikeidea ja toiminta-ajatus
Liikeideana on tarjota asiakaille laadukasta majoitusta ja hyvää palvelua. Toiminta-ajatus on lähinnä asiakaslähtöisyys, turvallisuus, luotettavuus ja tehokkuus. Cumulus hotellien liikeideakuvauksessa asiakas on työnsä vuoksi matkustava tai kaupunkilomalainen. Tunnusominaisuutena on kodikas ilmapiiri, tasalaatuiset tuotteet ja hyvä, iloinen palvelu.


3. Yrityksen / organisaation / järjestön henkilökunta: koulutus, työkokemus. Mitä taitoja
työntekijän tulisi hallita ammatillisen koulutuksen jälkeen?

- Koulutus
Riippuen missä työskentelee, kylpylän respassa ei tarvitse mitään erikoiskoulutusta vaan esim matkailualan ja matkailuvirkailijan koulutuksella pärjää hyvin. Koulutusta ei katsota niin tärkeäksi siellä, vaan sitä, että on asiakaspalveluhenkisyyttä, on sosiaalinen ja haluaa olla asiakkaiden kanssa tekemisissä.

-Työkokemus
Asiakaspalvelutyökokemusta olisi hyvä olla. Tai kahvila työskentelyä.

-Mitä taitoja
Työntekijällä tulisi olla paljon asiakaspalveluhenkisyyttä ja rohkeutta puhua asiakkaille. Myös kielitaito olisi hyvä olla.


4. Ota selvää seuraavista asioista

- Miten yritys / organisaatio / järjestö on määritellyt toiminnan laadun ja miten sitä
seurataan?
-

- Miten henkilökunnalle tiedotetaan yrityksen asioista?
Kerran kuussa kokous, jossa puhutaan tulevat tapahtumat jne. Myös respassa on "päiväkirja" , jota täytellään joka päivä ja kirjoitetaan sinne mitä on päivän aikana tapahtunut.

- Miten uusien työntekijöiden perehdyttäminen toteutetaan?
Yksi työntekijä ottaa aina yhden työssäoppijan vastuulleen ja ensimmäiset pari viikkoa työssäoppija on tämän "vastuuopettajan" kanssa töissä samoilla vuoroilla.

- Miten yrityksessä huolehditaan henkilöstön työhyvinvoinnista?
Työterveystarkastukset, kuntoutusta saa tarvittaessa työn kautta, vapaa pääsy kylpylän aktiviteetteihin (uimaan, keilaamaan, kuntosalille)

- Millainen on yrityksen imago (yrityskuva) ja miten sitä tuodaan esille?
Aulangon imago on mielestäni hyvä. Aulanko antaa hyvän kuvan ja vaikutelman mainoksillaan sosiaalisissa medioissa ja paikan päällä. Kaiken ikäisille löytyy jotain aktiviteettejä ja Aulangolle tullaan yleensä viihtymään.







maanantai 27. maaliskuuta 2017

Matkatoimistot



Matkatoimisto Matkapojat

Matkapojat Oy on Tamperelainen perheyhtiö, joka on perustettu vuonna 1976 ja Matkapojat on Suomen suurin lähialue- ja laivamatkojen myyjä ja matkanjärjestäjä.
Matkatoimisto Matkapojat tarjoaa monipuolisia ja laadukkaita matkapalveluita jo 35 vuoden kokemuksella. Muunmuassa: risteilyitä, kaupunkilomia, kiertomatkoja, riemulomia, teemamatkoja ja spa-lomia. Matkapojilla on ympäri Suomea toimipisteitä, niitä löytyy Helsingistä, Jyväskylästä, Kotkasta, Kouvolasta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Mikkelistä, Porista, Raumalta, Tampereelta, Seinäjoelta, Vaasasta ja Turun Viking Linen terminaalista.



Läntisen Välimeren risteily Roomasta 8pv

Costa Pacifica 

Pacifica on yksi Costan suurimmista laivoista. Alus on lähes 300 m pitkä, pystyy kuljettamaan 3780 matkustajaa ja aluksessa on 17 kerrosta. Matkassa on mukana suomalainen matkanjohtaja.

- Costa Pacifica on all inclusive risteily.

- Lähtö aikataulu on Helsinki - Rooma klo 07.50 - 10.15 ja paluu aikataulu on Rooma - Helsinki klo 18.40 - 23.00- Lennot on Finnairin koneella.

- Risteilyreitti on Rooma (Civitavecchia) - Savona - Marseilles - Barcelona - Valencia - Sardinia -
Rooma (Civitavecchia)

- 2 aikuista ja 7 yötä Costa Pacificassa (kahden hengen huone ikkunahytillä) maksaa 3798 €

- Joka päivä ruokailu tapahtuu laivassa sisältyen hintaan.

- Laivan teemana on musiikki ja se näkyy niin sisustuksessa, kuin viihdetarjonnassakin. Laivalla on myös mahdollista päästä levyttämään itse aluksen omaan äänitysstudioon.

- Aktiviteettejä löytyy laivasta monia. Mm. formula 1-simulaattori, valtava Samsara Spa, uima-allaskannennella sijaitseva pitkä vesiliukumäki, Coffee & Chocolate Bar ja aluksen upea disco, jossa on mahdollista tanssia aamuun asti.


Hintaan 3798 € sisältyy:
- lennot
- majoitus laivassa
- 8 päivän risteily
- all inclusive palvelu laivassa (sisältää: kaikki ateriat, virvoitus-  ja alkoholijuomat)
- Rooman kaupunkikierros
- bussikuljetukset (suomenkielinen paikallisopas mukana)
- laivayhtiön suomenkielisen matkanjohtajan palvelut koko risteilyn ajan.



Discothek Costa Pacifica











Matkatoimisto Travellink


Travellinkilta varaa helposti edulliset lennot, hotellit, lento+hotellimatkat ja vuokra-autot lomalle. Travellink tarjoaa matkoja joka puolelle maailmaan ja vertaa 440 lentoyhtiön ja 550 000 hotellin hintoja.



Kanarian saarilla hotellissa 7 yötä

Majoitus tapahtuu viiden tähden hotellissa Radisson Blu Resortissa.

Radisson Blu Resort on viiden tähden hotelli Gran Canarialla. Huoneita hotellissa on 189 ja jokaisessa huoneessa on ilmastointi, minibaari, televisio, ilmainen internetyhteys, parveke, satelliittikanavat, kylpyamme, ilmaiset hygieniatuotteet ja hiustenkuivain. Hotellissa on myös hieno kylpylä, jossa on mahdollista saada kasvo- ja vartalohoitoja ja hierontapalveluita, Hotellilla on myös ulkotenniskenttä ja ympäri vuorokauden auki oleva kuntosali.

- 4 aikuista ja 1 lapsi, koska raja menee 11v.

- Hinta yhdeltä aikuiselta 2 100,30 € sisältää lennot ja hotellin! Eli yhteensä matka (lennot ja hotelli) tulee maksamaan 10 398,48 € neljältä aikuiselta ja yhdeltä lapselta.

- Hotelliaamiainen kuuluu hintaan. Muuten ruokailut tapahtuu hotellin kahdessa omassa ravintolassa (ei kuulu hintaan!)

- Lennot Air Europa lentoyhtiöllä.
Lähtö matkareitti on Helsinki - Amsterdam - Madrid - Las Palmas, (Gran Canaria)
Paluu matkareitti on Las Palmas - Madrid - Amsterdam - Helsinki

- Aktiviteettejä löytyy ihan hotellin lähistöltä, mm. Puerto Rico huvivenesatama ja Angry Birds Activity Park. Myös vähän pidemmän matkan päässä hotellista on upeita aktiviteettejä mm. kiertoajelu Excursion to Las Palmas de Gran Canaria, joka maksaa aikuiselta 25.00 € ja lapselta 15.00 €. Ja toinen aktiviteetti on vesillä Dolphin tour ja se maksaa aikuiselta 32.00€ ja lapselta 17.00
€.















maanantai 13. helmikuuta 2017

Yksilötyö: Freestyle Motocross (FMX)


Freestyle motocross eli FMX on kehittynyt muunnelma motocross- urheilulajista. FMX:ssä tehdään muokatuilla motocross pyörillä hienoja temppuja ja liikkeitä ilmalennon aikana.

FMX harrastajalta vaaditään erittäin hyvää kuntoa, koska pyörä on todella painava ja sen liikuttamiseen tarvitaan voimaa. Ketteryyttä on hyvä myös olla temppuja varten.

Freestyle motocrossia voi harrastaa ympäri vuoden ja ympäristönä ovat hiekka- ja soramontut, pellolle tehdyt radat sekä näytösradat halleissa. Freestyle motocrossia voi harrastaa melkein kaikissa sääolosuhteissa.

Freestyle harrastajalla pitää olla kunnon varusteet esim. tukevat saappaat ja hyvä kypärä. Pyörässä ei ole mitään erillisiä turvavarusteita paitsi käsilukot, jotka pitävät kuljettajan kiinni pyörässä volttitempun aikana.

En löytänyt ohjelmapalveluyritystä, joka tätä lajia tarjoaa. En myöskään löytänyt lajille lajiliittoa/harrastajayhteisöä.



Aiheeseen liittyvä kuva


Aiheeseen liittyvä kuva



Tässä vielä lajin esittelyvideo :)


maanantai 6. helmikuuta 2017

Lasten RIO aiheinen satupolku 28.11.2016


Pidimme Janetan, Sonjan, Tinjan ja Iidan kanssa satupolun Juteinikeskuksen eskareille. Satupolku oli noin tunnin mittainen ja se sisälsi RIO teemaan liittyviä erilaisia leikkejä ja rauhallisen piirrustushetken. 

Eskariryhmä kenelle pidimme tämän satupolun, oli niin suuri, että se piti jakaa kahteen ryhmään. Eli toteutimme tämän ohjelmapalvelun kaksi kertaa. Kuitenkin se oli mielestäni vain hyvä asia, koska tykkään olla ja touhuta lasten kanssa ja oli ihanaa olla heidän kanssaan useampi tunti. :) 

Kun toteutimme ohjelmapalvelun ensimmäiselle ryhmälle, huomasin että kaikkia ryhmäläisiä vähän jännitti ja hermostutti miten saamme ohjelmapalvelun menemään aikataulun mukaisesti, kuitenkin kaikki meni hyvin jo ensimmäisellä kerralla ja aikataulustakaan ei pahemmin lipsuttu! Toisella kerralla ohjelmapalvelu oli mielestäni helpompi vetää, kun tiesi miten homma toimii ja tiesi paremmin miten ohjeistaa lapsia leikkeihin niin, että he ymmärtävät säännöt helpommin.

Juuri kun luulin, että selviäisimme ohjelmapalvelun suunnitelusta ilman suurempia ongelmia, niin Tinja sairastui juuri päivää ennen satupolun toteuttamista. Hetken sitten pähkäilimme, miten ryhmäläiset saisivat kyydin tänne Parolaan Juteinikeskukseen, kun kuski Tinja ei olekkaan tulossa. Kyytiongelmastakin sitten lopulta selvittiin ja kaikki paitsi Tinja pääsivät paikalle. Olen ylpeä miten hienosti saimme puutuvan ryhmäläisen hommat jaettua, kuitenkin niin lyhyellä varoitusajalla. :)  

Olen kuitenkin todella tyytyväinen kokonaisuuteen. Yhteistyömme sujui aivan loistavasti ja kaikille jaettiin saman verran tehtäviä ja jokainen ryhmässä teki hyvin oman tehtävänsä suunnitteluvaiheessa. Kuitenkin paikan päällä asiat vähän muuttuivat ja joku sitten kuitenkin teki enemmän kuin toinen, mutta sekään ei menoa haitannut. 
Lapset olivat todella innoissaan satupolusta ja olivat aina täysillä mukana kaikissa leikeissä, joitakin leikkejä mentiin jopa useampaan otteeseen. Lapset tykkäsivät myös satupolun loppuhuipennuksesta, joka oli tiputanssi :) 

Saimme positiivista ja hyvää palautetta eskariopettajilta mm. siitä, kuinka hyvin pidimme ryhmän kasassa ja innokkaana koko tunnin ajan. Eskariopettajat kovasti kyselivät meiltä, koska tulemme seuraavan kerran pitämään tuollaista! Olen myös tyytyväinen omaan työhöni. Hoidin omat työni hyvin suunnitteluvaiheessa ja toteutuksessa. Toteutuksessa autoin myös toista ryhmäläistä opastamaan lapsille leikin sääntöjä. 

Parantamisen varaa tietenkin aina löytyy, niinkuin tästäkin. Olimme jo kauan puhuneet ryhmässä, että jokaisella voisi olla oman linnun värinen pukeutuminen ja siivet lisäksi. Kaikilla oli kyllä hienosti oman linnun väriset vaatteet, mutta siivet jäi kaikilta muilta uupumaan paitsi Sonjalta. Myös liikuntasali missä tämän satupolun pidimme, olisi voinut olla vähän enemmän teeman mukainen. 

Kuitenkin olen todella tyytyväinen ja haluaisin kovasti tehdä tälläisen satupolun uudelleen!! :)




Soda Shop


Luokkalaiseni kävivät Soda Shopissa 14.12.2016, mutta minä olin tuolloin kipeä, joten en valitettavasti päässyt mukaan. Etin kuitenkin netistä tietoa Soda Shopista.
Eli Soda Shop on yritys joka tarjoaa persoonallisen ilmekästä taidelasia, piristävän vekkuleita lasihelmikoruja sekä iloisen kuplivaa käyttölasia. Soda Shoppissa pääsee näkemään läheltä, kuinka lasinpuhallus toimii, samassa tilassa on myös myymälä, josta voi ostaa hienoja lasituotteita, jotka ovat tehty paikan päällä.
Soda Shop yrityksen lasinpuhaltajia ovat Aino Vilpas ja Marjut Numminen ja he ovat todella omistautuneita työlleen.
Soda Shopissa järjestään myös paljon erilaisia tapahtumia ja elämyksiä ryhmille niinkuin yksityisillekkin. Esimerkiksi voit koota oman ryhmän, tutustua Soda Shopissa lasinpuhallukseen tarkemmin ja lopulta puhaltaa omat lasikoristepallot ammattilaisen valvovan silmän alla!
Soda Shopilla on myös nettikauppa, jossa on mahdollista tilata tuotteita helposti netin kautta :)

Tästä pääset Soda Shopin nettisivuille :)

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Kestävä Kehitys: Majatalo Puukarin Pysäkki



Ekologinen kehitys:

Majatalon omistajien arvomaailma perustuu luonnon kunnioitukselle. Majataloa ympäröivän luonnon kuormittaminen on pyritty minimoimaan ja ympäristövaikutukset ovat tarkkaan mietitty. Tilan pellot ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä, lampaat pitävät perinnemaisemaa yllä laiduntamalla ja lämpö maatilalle tuotetaan hakkeen avulla. Myös maatilalla syntyvä jäte kierrätetään tehokkaasti ja maatilalla ylläpidetään entisajan työtapoja. Ekologisuus näkyy maatilan arjessa pieninä, mutta tärkeinä tekoina.
Majatalo on myös mukana Suomen luomumatkailuyhdistyksessä ECEAT Suomi Ry:ssä, joka edistää ja kehittää ympäristövastuullista matkailua, joka tukee mm. luomuviljelyä, luonnon- ja ympäristönsuojelua ja kestävää maankäyttöä.


Taloudellisuus:

Maatila ja majatalo työllistää omistaja pariskunnan lisäksi yhden kokoaikaisen ja kolme sesonkiapulaista.


Sosiaalinen ja kulttuurinen kehitys:

Yrityksen omistajat ovat aktviisesti mukana erilaisissa järjestötoiminnoissa ja yhteisöissä.
Yritys arvostaa myös paikallisia tuotteita ja perinteitä. Majatalon raaka-aineet ruokaan tulevat omasta maasta/maatilalta, joten majatalossa oikeasti tiedetään mistä ruoka tulee.



Eettinen ja Esteettömyys:

Majatalo sijaitsee Joensuu- Kajaanitien varressa 6-tiellä, Valtimon kirkonkylässä.

Tietoa majatalosta saa niiden netti- ja facebook sivuilta, sivut ovat todella kiinnostavat ja helposti luettavat. Nettisivut ovat mahdollista saada myös monelle eri kielelle (suomeksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi.)

Lemmikkieläimet majatalossa ovat sallittuja ja liikuntarajoitteisille löytyy lisäpalveluita.


Tässä linkki Majatalon esittely videoon :)






Matkamessut 2017


Olimme matkamessuilla perjantaina 20.1.2017. Meidän kakkosluokan lisäksi oli mukana myös ykköset, aikuiset, opettajat ja osa kolmosluokkalaista.

Menin isäni kyydillä messuille, koska hänkin oli sinne tulossa, joten en tiedä miten matka meni muilla bussissa. Lähdimme iskän kanssa kohti messuja noin kahdeksan aikoihin aamulla ja matkalla veimme vielä pikkuveljeni kouluun. Matka sujui meillä hyvin ja mekin päädyimme pysähtymään Nurmijärvellä sijaitsevaan Myllykukkoon. Olimme Myllykukossa ennen muita, joten odotimme siellä hetken ja kun bussi sitten saapui, menin hakemaan lippujenjakajilta lipun, jotta pääsen messuille.
Kun oppilaat olivat tulleet ulos bussista otettiin yhteiskuva ja isäni tarjoitui ottamaan kuvan meistä, jotta kaikki pääsisivät kuvaan. 


Näytetään IMG_0679.JPG


Messuhallille saavuttiin iskän kanssa noin kymmeneltä. Ajoimme auton parkkihalliin ja menimme sitten messuhalliin. Olimme sisällä vähän ennen kymmentä, joten jouduimme hetken odottamaan, että matkamessun ovet avautuvat ja pääsemme sisään. Kun matkamessuhalliin pääsi sitten sisälle, iskä lähti viereiseen halliin, jossa oli pienet caravan messut ja minä jäin odottamaan muita luokkalaisia, jotta voin sitten heidän kanssa lähteä kiertelemään messuilla. 

Oma työni messuilla oli kuvien ottaminen ja katsominen miten muut luokkalaiset saa hommat tehtyä. Kuvia otin aika paljon, mutta en ollut ainoa kellä oli tämä tehtävä, joten oletan että hänelläkin jotain kuvia on. Muiden luokkalaisten hommia en pysty hirveästi arvioimaan, koska en kulkenut bussikuljetuksella, mutta uskon,  että varmasti kaikki meni hyvin ja luokkalaiset onnistuivat hyvin tehtävissään! :) 

Oma mielipiteeni messuista on positiivinen. Oli kiva kierrellä kavereiden kanssa ja nähdä eri maiden  työpaikka/työssäoppipaikka mahdollisuuksia ja saada lisää tietoa maista, jotka kiinnostavat. Ehkä kuitenkin tämä vuosi oli jollakin tapaa erilainen, koska viime vuonna olin ensimmäistä kertaa matkamessuilla ja kaikki oli niin uutta, upeaa ja hienoa ja nyt tänä vuonna tiesi jo mitä odottaa joten ei ollut sitä "uutuuden viehätystä". Mutta silti mielestäni erittäin hienoa, että koulu järjestää tälläisseen reissun matkamessuille joka vuosi ja odotan kuitenkin jo innolla ensi vuotta!

Seuraaville matkamessujen järjestäjille vinkiksi, että bussimatkoille voisi keksiä lisää ohjelmaa. Jotain kiinnostavaa ohjelmaa, missä porukka olisi hyvin mukana. En myöskään tajua miksi piti pitää tauko matkalla Hämeenlinnasta Helsinkiin? Matkaa täältä Helsinkiin on noin 100 km ja olemme jo mielestäni sen verran vanhoja, että meidän pitäisi kestää tunnin ajomatka ilman, että välillä tarvitsee pysähtyä vessaan tai ostamaan ruokaa. Mutta ensi vuoden matkanjärjestäjät saavat itse päättää pysähdytäänkö matkalla vai ei, ja jos järjestäjien mielestä on hyvä pysähtyä, niin kannattaa sitten pitää vaikka 15 min pysähdystauko, koska jos tauko on lyhyempi, kukaan ei kuitenkaan ole ajoissa bussissa.






Näytetään IMG_0734.JPG


Näytetään IMG_0758.JPG


Näytetään IMG_0760.JPG



Näytetään IMG_0761.JPG

Näytetään IMG_0693.JPG







perjantai 27. tammikuuta 2017

Rentoutushetken itsearvointi


Meidän rentoutus pidettiin 23.11.2016 ja minun lisäksi rentoutusta oli pitämässä Jenna ja Eveliina. Rentoutuksestamme sai nauttia matkailualan aikuisopiskelijat ja rentoutus pidettiin meidän matkailualan luokassa 203 i-rakennuksessa.

Suhtaiduimme Jennan ja Even kanssa heti koko hommaan positiivisin ja odottavin mielin. Tuntityöskentely sujui loistavasti ja kaikilla oli saman verran hommaa, eikä hommien jakamisissa tullut riitaa tai mitään muutakaan ongelmaa.

Tarina
Tarina oli mielestäni todella hyvän mittainen ja saimme tarinan hyvin yhdessä keksittyä, eikä se ollut edes hirveän vaikeeta! :D

Kutsu
Kutsumme oli "mukaansa tempaava" ja kirjoitimme tekstin kutsuun niin, että asiakasta kiinnosti se lukea. Lisäsimme vielä hauskan kuvan kutsuun, jossa oli sammakko loikoilemassa riippumatolla, joten kutsu oli kyllä erittäin teemaan sopiva.

Äänimaailma
Itse olin rentouksessa lukijana ja mielestäni se meni erittäin hyvin! (Vaikka itse sanonkin) Alussa oli ehkä ihan pientä jännittystä lukemisesta, mutta kun aloin lukemaan, se sujui vaivatta ja pienikin jännitys hävisi :)
Ainoa miinus äänimaailmassa oli se, että linnun viserrys jäi soimaan myös tarinan sukellus kohdassa, kun oltiin veden alla. Hups! Saimme siitä vähän palautettakin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun rentoutus tehtiin niin ei kaikki voi nappiin mennäkkään:)

Pukeutuminen
Kaikilla piti olla Matkailukillan huppari päällä, mutta minä hölmö olin juuri laittanut sen pesuun ennen rentoutusta, joten olin mustalla paidalla, kun Jenna ja Eve oli hupparilla.

Blueprint
Blueprint oli todella onnistunut ja kaikki hommat otettiin siinä huomioon, paitsi kynät unohtui merkata tarvikkeeksi palautteen keräämis kohtaan. Ei ollut muuta korjattavaa :)

Kiitoslahjat
Kiitoslahjoissa tuli vähän ongelmia, koska meillä vaihtui luokka kesken rentoutuksen suunnittelun. Kiitoslahjamme oli söpö turkoosista paperista leikattu vene, jota monta kertaa korjailimme, koska olimme kerenneet aina kirjoittaa lahjoihin luokan tunnuksen, joka sitten kuitenkin vaihtui. Lopulta päädyimme tekemään kokonaan uudet kiitoslahjat ja ne onnistuivat hyvin.


Sanallinen viestintä oli meidän kolmen kesken erittäin hyvää ja asiakkaille puhuimme ystävälliseen ja mukavaan sävyyn. Sanaton viestintä sujui omalta osaltani hyvin. En ollut hermostunut, koska olen esiintynyt koko ikäni ja ihmisten edessä puhuminen ei minua pelota tai hermostuta. Jennalla ja Evella huomasin pientä hermostuneisuutta ja epävarmuutta, mutta sekin sitten hälveni rentoutuksen loppua kohti. Asiakkaille tietenkin hymyiltiin ja oltiin iloisella mielellä.

Kokonaisuus mielestäni onnistui erittäin hyvin. Saatiin kaikki jutut palautettua opettajalle silloin kuin pitikin ja kaikki ryhmässä tiesi oman tehtävänsä. Aikataulu meni myös loistavasti, blueprintin mukaan ja rentoutus oli juuri annetun ajan mittainen. Kehitettävää on mielestäni ainoastaan elekielen vahvistamisessa, kuvat jotka vaihtuivat taululla olisi voinut jättää pois ja linnun ääni myös pois, kun tarinassa ollaan veden alla. Muuta kehitettävää en keksi. Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että tämä onnistui todella hyvin ja rentousta oli myös kiva suunnitella ja tehdä! :)






torstai 19. tammikuuta 2017

Liikuntamatkailu


AKTIIVINEN


- Hohtokeilaaminen Aulangolle ja Fresnossa syöminen. 
- Perjantaina 7.10.2016.  
- Liikkuminen tapahtuu koulun pakettiautoilla
Koululta lähdetään Aulangolle klo 11.40 ja matkaan menee noin 15 min. 
- Hohtokeilaus on klo 12.00-13.00 ja rata maksaa 32€ / 55 min. 
- 12 henkilöä eli 4 ihmistä / rata (kolme rataa), jotka maksavat 32+32+32=96€
- Keilaamisen jälkeen mennään autoilla Hämeenlinnan keskustaan Fresnoon. 
- Fresnossa syödään noin kello 13.15- 14.15 ajan ja ruokailu tulee maksamaan kaikilta noin 240€ (jokaiselle varattu 20€ ruokaan)
- Koululla takaisin viimeistään kello 15.00.
- Yhteensä reissuun menee 336€.

Turvallisuusriskinä on keilapallon putoaminen varpaille, liukastuminen keilakengillä ja pallon taaksepäin heitto toisen ihmisen jaloille.


PASSIIVINEN


- Helsinkiin syömään ravintola Don Corleoniin, jonka jälkeen katsomaan Jokerit-Barys Astana ottelua.
- Tiistaina 24.1.2017.
- Liikkuminen tapahtuu koulun autoilla.
- Kokoontuminen Punaportin parkkipaikalla ja siitä lähtö Helsinkiin klo 14.00 ja matkaan menee noin 1,5 h.
- Saapuminen Helsinkiin, Kamppiin ravintola Don Corleoniin noin klo 15.30.
- Don Corleonessa ruokailuun menee rahaa noin 240€ (jokaiselle varattu ruokaan 20€)
- Ruokailusta lähdetään niin, että keritään Hartwall areenalle kello 18.00 (peli alkaa 18.30)
- Peliin liput maksavat 12.50 €/henkilö (alakatsomon eturivit) eli liput maksavat yhteensä 150€.
- Koululla takaisin viimeistään kello. 23.00
- Yhteensä rahaa menee 270€.

Turvallisuusriskinä on Hartwall areenalla porukasta hukkuminen, autolla kolari ja tukehtuminen ruokaan.


NOSTALGINEN


- Kävely ja fiilistely Ahvenistolla.
- Perjantaina 7.10.2016
- Koululta Ahvenistolle lähtö klo. 12.00
- Kulkeminen koulun pakettiautoilla. Matkaan menee noin 10 minuuttia.
- Perillä Ahvenistolla n. klo 12.10. Ahvenistolla kävellään ympäriinsä ja paistetaan makkaraa nuotiolla.
- Kaikki syö 2 makkaraa. (eli kolme makkarapakettia, yksi paketti maksaa noin 2€)
- Ahvenistolla kuluu aikaa n. 2 h
- Ahvenistolta lähdetään viimeistään klo 14.30
- Yhteensä rahaa menee 6 €.


Turvallisuusriskeinä on itsensä polttaminen nuotiolla tai nilkan nyrjähtäminen kävellessä.















3 & 4 & 5 viikko Petäyksessä

Olen ollut Petäyksessä nyt yhteensä 5 viikkoa ja aika on mennyt kyllä hurjaa vauhtia eteenpäin. Kolmannella viikolla oli ensimmäiset kerr...