maanantai 13. helmikuuta 2017

Yksilötyö: Freestyle Motocross (FMX)


Freestyle motocross eli FMX on kehittynyt muunnelma motocross- urheilulajista. FMX:ssä tehdään muokatuilla motocross pyörillä hienoja temppuja ja liikkeitä ilmalennon aikana.

FMX harrastajalta vaaditään erittäin hyvää kuntoa, koska pyörä on todella painava ja sen liikuttamiseen tarvitaan voimaa. Ketteryyttä on hyvä myös olla temppuja varten.

Freestyle motocrossia voi harrastaa ympäri vuoden ja ympäristönä ovat hiekka- ja soramontut, pellolle tehdyt radat sekä näytösradat halleissa. Freestyle motocrossia voi harrastaa melkein kaikissa sääolosuhteissa.

Freestyle harrastajalla pitää olla kunnon varusteet esim. tukevat saappaat ja hyvä kypärä. Pyörässä ei ole mitään erillisiä turvavarusteita paitsi käsilukot, jotka pitävät kuljettajan kiinni pyörässä volttitempun aikana.

En löytänyt ohjelmapalveluyritystä, joka tätä lajia tarjoaa. En myöskään löytänyt lajille lajiliittoa/harrastajayhteisöä.



Aiheeseen liittyvä kuva


Aiheeseen liittyvä kuva



Tässä vielä lajin esittelyvideo :)


maanantai 6. helmikuuta 2017

Lasten RIO aiheinen satupolku 28.11.2016


Pidimme Janetan, Sonjan, Tinjan ja Iidan kanssa satupolun Juteinikeskuksen eskareille. Satupolku oli noin tunnin mittainen ja se sisälsi RIO teemaan liittyviä erilaisia leikkejä ja rauhallisen piirrustushetken. 

Eskariryhmä kenelle pidimme tämän satupolun, oli niin suuri, että se piti jakaa kahteen ryhmään. Eli toteutimme tämän ohjelmapalvelun kaksi kertaa. Kuitenkin se oli mielestäni vain hyvä asia, koska tykkään olla ja touhuta lasten kanssa ja oli ihanaa olla heidän kanssaan useampi tunti. :) 

Kun toteutimme ohjelmapalvelun ensimmäiselle ryhmälle, huomasin että kaikkia ryhmäläisiä vähän jännitti ja hermostutti miten saamme ohjelmapalvelun menemään aikataulun mukaisesti, kuitenkin kaikki meni hyvin jo ensimmäisellä kerralla ja aikataulustakaan ei pahemmin lipsuttu! Toisella kerralla ohjelmapalvelu oli mielestäni helpompi vetää, kun tiesi miten homma toimii ja tiesi paremmin miten ohjeistaa lapsia leikkeihin niin, että he ymmärtävät säännöt helpommin.

Juuri kun luulin, että selviäisimme ohjelmapalvelun suunnitelusta ilman suurempia ongelmia, niin Tinja sairastui juuri päivää ennen satupolun toteuttamista. Hetken sitten pähkäilimme, miten ryhmäläiset saisivat kyydin tänne Parolaan Juteinikeskukseen, kun kuski Tinja ei olekkaan tulossa. Kyytiongelmastakin sitten lopulta selvittiin ja kaikki paitsi Tinja pääsivät paikalle. Olen ylpeä miten hienosti saimme puutuvan ryhmäläisen hommat jaettua, kuitenkin niin lyhyellä varoitusajalla. :)  

Olen kuitenkin todella tyytyväinen kokonaisuuteen. Yhteistyömme sujui aivan loistavasti ja kaikille jaettiin saman verran tehtäviä ja jokainen ryhmässä teki hyvin oman tehtävänsä suunnitteluvaiheessa. Kuitenkin paikan päällä asiat vähän muuttuivat ja joku sitten kuitenkin teki enemmän kuin toinen, mutta sekään ei menoa haitannut. 
Lapset olivat todella innoissaan satupolusta ja olivat aina täysillä mukana kaikissa leikeissä, joitakin leikkejä mentiin jopa useampaan otteeseen. Lapset tykkäsivät myös satupolun loppuhuipennuksesta, joka oli tiputanssi :) 

Saimme positiivista ja hyvää palautetta eskariopettajilta mm. siitä, kuinka hyvin pidimme ryhmän kasassa ja innokkaana koko tunnin ajan. Eskariopettajat kovasti kyselivät meiltä, koska tulemme seuraavan kerran pitämään tuollaista! Olen myös tyytyväinen omaan työhöni. Hoidin omat työni hyvin suunnitteluvaiheessa ja toteutuksessa. Toteutuksessa autoin myös toista ryhmäläistä opastamaan lapsille leikin sääntöjä. 

Parantamisen varaa tietenkin aina löytyy, niinkuin tästäkin. Olimme jo kauan puhuneet ryhmässä, että jokaisella voisi olla oman linnun värinen pukeutuminen ja siivet lisäksi. Kaikilla oli kyllä hienosti oman linnun väriset vaatteet, mutta siivet jäi kaikilta muilta uupumaan paitsi Sonjalta. Myös liikuntasali missä tämän satupolun pidimme, olisi voinut olla vähän enemmän teeman mukainen. 

Kuitenkin olen todella tyytyväinen ja haluaisin kovasti tehdä tälläisen satupolun uudelleen!! :)




Soda Shop


Luokkalaiseni kävivät Soda Shopissa 14.12.2016, mutta minä olin tuolloin kipeä, joten en valitettavasti päässyt mukaan. Etin kuitenkin netistä tietoa Soda Shopista.
Eli Soda Shop on yritys joka tarjoaa persoonallisen ilmekästä taidelasia, piristävän vekkuleita lasihelmikoruja sekä iloisen kuplivaa käyttölasia. Soda Shoppissa pääsee näkemään läheltä, kuinka lasinpuhallus toimii, samassa tilassa on myös myymälä, josta voi ostaa hienoja lasituotteita, jotka ovat tehty paikan päällä.
Soda Shop yrityksen lasinpuhaltajia ovat Aino Vilpas ja Marjut Numminen ja he ovat todella omistautuneita työlleen.
Soda Shopissa järjestään myös paljon erilaisia tapahtumia ja elämyksiä ryhmille niinkuin yksityisillekkin. Esimerkiksi voit koota oman ryhmän, tutustua Soda Shopissa lasinpuhallukseen tarkemmin ja lopulta puhaltaa omat lasikoristepallot ammattilaisen valvovan silmän alla!
Soda Shopilla on myös nettikauppa, jossa on mahdollista tilata tuotteita helposti netin kautta :)

Tästä pääset Soda Shopin nettisivuille :)

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Kestävä Kehitys: Majatalo Puukarin Pysäkki



Ekologinen kehitys:

Majatalon omistajien arvomaailma perustuu luonnon kunnioitukselle. Majataloa ympäröivän luonnon kuormittaminen on pyritty minimoimaan ja ympäristövaikutukset ovat tarkkaan mietitty. Tilan pellot ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä, lampaat pitävät perinnemaisemaa yllä laiduntamalla ja lämpö maatilalle tuotetaan hakkeen avulla. Myös maatilalla syntyvä jäte kierrätetään tehokkaasti ja maatilalla ylläpidetään entisajan työtapoja. Ekologisuus näkyy maatilan arjessa pieninä, mutta tärkeinä tekoina.
Majatalo on myös mukana Suomen luomumatkailuyhdistyksessä ECEAT Suomi Ry:ssä, joka edistää ja kehittää ympäristövastuullista matkailua, joka tukee mm. luomuviljelyä, luonnon- ja ympäristönsuojelua ja kestävää maankäyttöä.


Taloudellisuus:

Maatila ja majatalo työllistää omistaja pariskunnan lisäksi yhden kokoaikaisen ja kolme sesonkiapulaista.


Sosiaalinen ja kulttuurinen kehitys:

Yrityksen omistajat ovat aktviisesti mukana erilaisissa järjestötoiminnoissa ja yhteisöissä.
Yritys arvostaa myös paikallisia tuotteita ja perinteitä. Majatalon raaka-aineet ruokaan tulevat omasta maasta/maatilalta, joten majatalossa oikeasti tiedetään mistä ruoka tulee.



Eettinen ja Esteettömyys:

Majatalo sijaitsee Joensuu- Kajaanitien varressa 6-tiellä, Valtimon kirkonkylässä.

Tietoa majatalosta saa niiden netti- ja facebook sivuilta, sivut ovat todella kiinnostavat ja helposti luettavat. Nettisivut ovat mahdollista saada myös monelle eri kielelle (suomeksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi.)

Lemmikkieläimet majatalossa ovat sallittuja ja liikuntarajoitteisille löytyy lisäpalveluita.


Tässä linkki Majatalon esittely videoon :)






Matkamessut 2017


Olimme matkamessuilla perjantaina 20.1.2017. Meidän kakkosluokan lisäksi oli mukana myös ykköset, aikuiset, opettajat ja osa kolmosluokkalaista.

Menin isäni kyydillä messuille, koska hänkin oli sinne tulossa, joten en tiedä miten matka meni muilla bussissa. Lähdimme iskän kanssa kohti messuja noin kahdeksan aikoihin aamulla ja matkalla veimme vielä pikkuveljeni kouluun. Matka sujui meillä hyvin ja mekin päädyimme pysähtymään Nurmijärvellä sijaitsevaan Myllykukkoon. Olimme Myllykukossa ennen muita, joten odotimme siellä hetken ja kun bussi sitten saapui, menin hakemaan lippujenjakajilta lipun, jotta pääsen messuille.
Kun oppilaat olivat tulleet ulos bussista otettiin yhteiskuva ja isäni tarjoitui ottamaan kuvan meistä, jotta kaikki pääsisivät kuvaan. 


Näytetään IMG_0679.JPG


Messuhallille saavuttiin iskän kanssa noin kymmeneltä. Ajoimme auton parkkihalliin ja menimme sitten messuhalliin. Olimme sisällä vähän ennen kymmentä, joten jouduimme hetken odottamaan, että matkamessun ovet avautuvat ja pääsemme sisään. Kun matkamessuhalliin pääsi sitten sisälle, iskä lähti viereiseen halliin, jossa oli pienet caravan messut ja minä jäin odottamaan muita luokkalaisia, jotta voin sitten heidän kanssa lähteä kiertelemään messuilla. 

Oma työni messuilla oli kuvien ottaminen ja katsominen miten muut luokkalaiset saa hommat tehtyä. Kuvia otin aika paljon, mutta en ollut ainoa kellä oli tämä tehtävä, joten oletan että hänelläkin jotain kuvia on. Muiden luokkalaisten hommia en pysty hirveästi arvioimaan, koska en kulkenut bussikuljetuksella, mutta uskon,  että varmasti kaikki meni hyvin ja luokkalaiset onnistuivat hyvin tehtävissään! :) 

Oma mielipiteeni messuista on positiivinen. Oli kiva kierrellä kavereiden kanssa ja nähdä eri maiden  työpaikka/työssäoppipaikka mahdollisuuksia ja saada lisää tietoa maista, jotka kiinnostavat. Ehkä kuitenkin tämä vuosi oli jollakin tapaa erilainen, koska viime vuonna olin ensimmäistä kertaa matkamessuilla ja kaikki oli niin uutta, upeaa ja hienoa ja nyt tänä vuonna tiesi jo mitä odottaa joten ei ollut sitä "uutuuden viehätystä". Mutta silti mielestäni erittäin hienoa, että koulu järjestää tälläisseen reissun matkamessuille joka vuosi ja odotan kuitenkin jo innolla ensi vuotta!

Seuraaville matkamessujen järjestäjille vinkiksi, että bussimatkoille voisi keksiä lisää ohjelmaa. Jotain kiinnostavaa ohjelmaa, missä porukka olisi hyvin mukana. En myöskään tajua miksi piti pitää tauko matkalla Hämeenlinnasta Helsinkiin? Matkaa täältä Helsinkiin on noin 100 km ja olemme jo mielestäni sen verran vanhoja, että meidän pitäisi kestää tunnin ajomatka ilman, että välillä tarvitsee pysähtyä vessaan tai ostamaan ruokaa. Mutta ensi vuoden matkanjärjestäjät saavat itse päättää pysähdytäänkö matkalla vai ei, ja jos järjestäjien mielestä on hyvä pysähtyä, niin kannattaa sitten pitää vaikka 15 min pysähdystauko, koska jos tauko on lyhyempi, kukaan ei kuitenkaan ole ajoissa bussissa.






Näytetään IMG_0734.JPG


Näytetään IMG_0758.JPG


Näytetään IMG_0760.JPG



Näytetään IMG_0761.JPG

Näytetään IMG_0693.JPG







3 & 4 & 5 viikko Petäyksessä

Olen ollut Petäyksessä nyt yhteensä 5 viikkoa ja aika on mennyt kyllä hurjaa vauhtia eteenpäin. Kolmannella viikolla oli ensimmäiset kerr...