lauantai 28. lokakuuta 2017

Majoituspalvelu tehtävä


1. Etsi tilastoista/julkaisuista/sanomalehdistä/internetistä majoitusliikkeitä koskevia tilastoja. Mitä asioita saat tilastoista selville?

Majoitustilasto, Tilastokeskus 19.10.2017
Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 11,6% elokuussa 2017. Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisten kasvu jatkui edelleen Suomen majoitusliikkeissä, 11,6% viime vuodesta ja heille tilastoitiin lähes 758 000 yöpymisvuorokautta elokuussa 2017. Sitä vastoin kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 1,6% ja he yöpyivät majoitusliikkeissä hieman vajaat 1,5 miljoonaa kertaa.



3. Millä perusteella itse valitset hotellin? Haastattele jotain samasta asiasta ja vertaile sitten valintakriteerejä ja pohdi perusteita mahdollisille eroille.

Omat perusteet: Onko hotellissa kylpylää, onko mitä aktiviteetti mahdollisuuksia hotellin läheisyydessä, kuinka tasokas paikka, minkä näköiset hotellihuoneet, mitä ruokapaikkoja hotellissa, onko huone kallis vai halpa..

Isäni perusteet:  hinta, sijainti ja hotellintaso.



5. Minkä vuoksi itse joko käyt tai et käy kylpylöissä? Pohdi asiaa mahdollisimman monesta näkökulmasta. Selvitä millainen on niiden asiakaskunta ja pohdi niiden tulevaisuutta.

- Käyn perheeni kanssa aina kylpylöissä, kun olemme lomareissuilla.  Aina kun varaamme uuden reissun/matkan katsomme tarkasti että hotellissa on varmasti kylpylä. Olen kuullut että monia ällöttää kylpylät ja siellä käyminen. Ymmärrän sen, mutta toisaalta altaat pestään joka ilta ja muutenki kylpylä siivotaan ja uimisen jälkeen kuitenkin käydään suihkussa. Minua se ei vaan ällötä. Tykkään todella paljon käydä erilaisissa kylpylöissä niiden hienon sisustuksen takia ja sen että siellä pääsee hyvin rentoutumaan. Juuri syyslomallakin olimme Saimaalla ja kävimme siellä kylpylässä ahkerasti.

- Uskoisin että asiakaskunta on ihan vauvasta vaariin. Riippuu ihmisestä, että tykkääkö kylpylöistä vai ei. Mutta ainakin lapsille ja lapsiperheille kylpylät ovat todella suosittuja.

- Uskon, että kylpylöillä on hyvä tulevaisuus.


7. Perehdy voimassaolevaan leirintäalueluokitukseen. Mihin lähialueella (HML, Riihimäki ja ympäristökunnat, vähintään 4 leirintäaluetta) toimivat leirintäalueet sijoittuvat tässä luokituksessa?

Leirintäalueluokitus on nykyään tähdillä eli huonommasta parempaan 1- 5 tähteä.
Alueet:
- SFC Tilkunpelto, jolla on 4,1 tähteä
- SFC Hämeenhelmi, jolla on 4,3 tähteä
- Apianlahti Camping, jolla on 3,9 tähteä
- Venesillan leirintäalue, jolla on 4,0 tähteä



8. Määrittele omasta mielestäsi korkeatasoinen lomakylä. Millaisia lomamökkien pitää olla, millaisia palveluja ympäristön pitää tarjota? Mikä merkitys on lomamökin sijainnilla?

Korkeatasoinen lomakylä on sellainen, joka ylittää asiakkaan odotukset.
- Mökkejä pitäisi olla erikokoisia. Kahden hengen, perhemökkejä ja joku vähän isompi mökki pikku porukalle.
- Mökeissä pitäisi olla sähköt, lämmitys, kunnon sängyt ja kunnon peitot ja tyynyt, jääkaappi, uuni, mikro,  hyvät keittiövälineet ja hyvä keittiö jossa pystyy valmistamaan ruokaa, takka jne..
- Ympäristössa olisi hyvä olla monipuolisesti palveluja ja tekemistä saatavilla. Mökkikylässä olisi hyvä olla ranta, josta on mahdollista lähteä veneellä soutelemaan. Myös laituri olisi hyvä olla niin olisi mahdollista myös kalastaa. Ulkouima-allas saunojen yhteydessä olisi myös mahtava lisäpalvelu asiakkaille, ulkokiipeilyrata, golf -kenttä jne..
- Mökkikylän sijainti olisi hyvä olla pois keskustan läheltä, jotta pääsee oikeasti rauhoittumaan ja rentoutumaan eikä kuulu kaupungin äänet. Mutta mökkikylän ei kuitenkaan tarvitsisi olla ihan korvessa. Sinne pitää myös olla selkeät opasteet, jotta asiakkaat pääsevät helposti perille.



9. Vertaile lomaosaketoimintaa ja hotellitoimintaa keskenään. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä havaitset?

Lomaosake - eli jaettu lomaomistus - tarkoittaa että ostat tietyn jakson, tavallisesti yhden tai useamman viikon, jostain lomakeskuksesta. Suurin etu lomaosakkeiden omistuksesta on taattu mahdollisuus lomailla ”kodinomaisessa” ympäristössä. Ruoka tehdään itse mökissä ja ollaan perheen kesken rauhaisissa tunnelmissa takan äärellä. Hauskasta yhdessäolosta puhumattakaan! Pelaillaan pelejä ulkona tai sisällä jne.. Lomaomistusta tarjoavissa lomakeskuksissa majoitus voi olla/ on yleensä tilavampi kuin hotelleissa (mm. kaksikerroksinen mökki, mökki jossa on parvi) ja paikan päällä palveluita saattaa olla enemmän. Yleensä lomaosake mökit eivät ole kaupungin keskustoissa, vaan rauhallisemmalla seudulla. Mutta lomakeskuksen hotelli on kuitenkin lähellä. Lomaosake omistajat saavat aktiviteettejä luonnosta ja ympäristöstä, mutta myös hotellin kylpylästä ja ja muista hotellin palveluista. (Yhtäläisyys!, samalla tavalla hotelliasukkaat voivat käyttää ympäristön aktiviteettejä ja kylpylää)

Hotellitoiminta voi keskittyä joko keskustan alueelle tai syrjäisemmälle seudulle, (keskustan hotellit, joissa pääsääntöisesti käy työssään matkaavia jne, ei välttämättä kylpylää). Mutta on myös niitä hotelleita (lomakeskuksia), jotka voivat olla kauempana keskustasta ja sieltä löytyy isot kylpylät, ulkoa kiipeilyradat, golfkentät, jalkapallokentät jne.. ja näissä hotelleissa on niitä lomaosakeasuntoja. Mutta siis hotelleissa (riippuu minka huoneen ottaa) ei tarvitse tehdä itse aamupalaa, koska ei ole keittiötä. Vaan hotellissa on aamiainen joka päivä yleensä noin klo 7.30 - 11.00. Hotellissa käy siivooja siivoamassa hotellihuoneen (kesken asiakkaan loman tai kun asiakas on lähtenyt) mutta lomaosake asunnossa siivoat sitä itse niin kauan kuin lomailet siellä. Vasta asiakkaan lähdettyä siivooja tulee paikalle.

3 & 4 & 5 viikko Petäyksessä

Olen ollut Petäyksessä nyt yhteensä 5 viikkoa ja aika on mennyt kyllä hurjaa vauhtia eteenpäin. Kolmannella viikolla oli ensimmäiset kerr...